FAQ

Vanliga frågor om Lönneberga.

Har alla Lönnebergaprodukter svensk råvara?

Ja, det är bara svenskt kött i Lönnebergas produkter. Det är därför våra förpackningar får bära det blågula Svenskt Köttmärket.

Är all Lönnebergaskinka helmuskel?

Alla utom de flatrökta, och det finns en anledning till det. För att en flatrökt skinka ska få den karaktäristiska, rektangulära formen, som i sin tur ger den extra kraftfulla röksmaken, måste vi göra den av skinkbitar som läggs på plats för hand.

Finns det finskurna/tunna skivor av andra märken som är gjorda av helmuskelskinka?

Finskuret och tunnskivat görs generellt av skinkbitar. Lönnebergas finskurna skivor görs på helmuskel som är den finaste kvaliteten, därför skiljer vi oss från de andra märkena.

Vad är poängen med Lönneberga Finskuret?

Smaken är olika. En del vill ha tunna skivor, andra lite tjockare. Vi tycker att du som vill ha tunnare, mer finskurna skivor ska kunna njuta av samma höga kvalitet som andra skinkälskare. Därför gör vi också våra finskurna skinkor av helmuskel, som är den bästa kvaliteten.

Hur kan produkterna heta Lönneberga när de inte tillverkas i Lönneberga?

Varumärket Lönneberga har funnits i 40 år (receptet på vår basturökta skinka härstammar från 1930-talet!) och har med tiden blivit både älskat och välkänt. En gång låg fabriken i Lönneberga kommun, men trots att produktionen har flyttat till Fosie kan våra kunder fortfarande lita på att vi står för kvalitet, omsorg och svenska råvaror.

Varför finns ingen KRAV-märkt skinka i Lönnebergasortimentet?

Dessvärre är tillgången på svensk KRAV-märkt köttråvara begränsad än så länge men vi jobbar på detta.

Varför innehåller Lönnebergaskinkan så mycket salt?

Våra recept bygger på en gammal charktradition där salthalten generellt sett varit ganska hög. Det beror delvis på att en hög salthalt förhindrar att bakterier börjar växa i skinkan. Salt är också en smakförhöjare och Lönnebergas konsumenter vill helt enkelt att skinkan ska smaka som den alltid har gjort. Därför innehåller den 3,8 % salt.

Hur mycket fett är det i Lönnebergas skinkor?

Cirka 3 %.

Har ni E-nummer i era produkter?

Ja, i liten utsträckning. Bland annat använder vi ett par olika konserveringsmedel för att undvika att köttet härsknar och ytterligare några för att få en mör och fin konsistens. Givetvis är de kontrollerade och godkända av Livsmedelsverket. Många av E-numren är dessutom helt naturliga, t ex använder vi askorbat som är vanligt C-vitamin.

Varför tillsätter ni vatten till skinkan?

När vi tillverkar Lönnebergaskinkan tillsätter vi 15 % lake som framför allt består av vatten, salt och socker. Under varmrökningen försvinner 10 % av laken, det vill säga nästan allt tillsatt vatten. Vi har alltså en väldigt hög kötthalt i våra smörgåspålägg.

Är era basturökta skinkor gjorda i en riktig bastu?

En basturökt skinka röks i en hög luftfuktighet och temperatur (ca 70 grader), ungefär som i en riktig bastu. I Värmland kan man fortfarande hitta en och annan finsk ”ria”, där man både kan bada bastu och röka skinkor.