Hur vi gör

Från saltning och knådning, till rökning över härligt doftande enris. Ingenting lämnas åt slumpen när prima, svensk smörgåsmat kommer till världen.

Lönnebergas smörgåspålägg tillverkas av svenskt kött från gris, nöt eller kalkon. Skinkan görs på helmuskel av innan- eller ytterlår som är den allra finaste kvaliteten. Den fylliga smaken får mogna fram i lugn och ro, under en omsorgsfull process. Allra först lägger vi skinkan i en speciell lakeblandning bestående av salt, vatten, kryddor och sockerarter. Det gör att den får en härlig smak och konsistens.

Efter saltningen stoppas skinkan i nät och hängs i en kall- eller varmrök eldad med exempelvis alspån, björkspån eller enris.
I slutet av rökprocessen höjer vi temperaturen till en lämplig kärntemperatur. Det ger en behaglig smak, en fin färg och en perfekt konsistens.
De flatrökta skinkorna har en intensivare smak eftersom den platta formen gör att både kryddor och rök tränger längre in.

Undrar du hur den basturökta skinkan har fått sitt namn? Jo, det är för att vi höjer temperaturen och luftfuktigheten till ungefär samma nivå som i en bastu. I Värmland kan man fortfarande hitta en och annan finsk ”ria”, där man både kan bada bastu och röka skinkor.

Salamin tillverkar vi på vårt eget sätt under en 6-7 veckor lång process. För att smaken ska bli optimal får torktiden varken får under- eller överskridas och hela tiden har vi full koll på temperatur och luftfuktighet. I slutet av processen mantlar vi salamin med ett aromatiskt hölje av peppar, vitlök eller soltorkade tomater – eller också kan du njuta den ”au naturel”.