Vår historia

Lönnebergaskinkan har anor från 1930-talet. Fast vår historia börjar egentligen långt tidigare, med födelsen av den äkta, svenska smörgåsen.

Det sägs att ordet smörgås stammar från en tid när man kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg smörklumparna upp till ytan och såg ut som gäss på havet. Så småningom hamnade de på en skiva bröd.

Gemensamt för de flesta smörgåsar är fortfarande smöret, men för det mesta är det toppat med något annat pålägg. Som ett par skivor fyllig Lönnebergaskinka.

Receptet på Lönnebergaskinkan skapades i början av 1930-talet av Hugo Hedman som var charkuterimästare i Jämtländska Strömsund. På den tiden kallades den för rullskinka. Ursprunget till själva företaget hittar man dock i Delikatess Skinkor, grundat 1950. Den första adressen var Centralsaluhallen på Kungsgatan i Stockholm. 1974 flyttade Delikatess Skinkor till Hultsfred i Småland och via Hugos son Lars försorg föddes Lönnebergaskinkan som även gav upphov till företagets nya namn. 2007 införlivades vi i Atria Scandinavia och idag sker tillverkningen av Lönnebergas prima produkter i Malmö.

Lönnebergaskinkan har genom åren blivit omåttligt populär bland kvalitetsmedvetna smörgåsälskare och är alltjämt en riktig storsäljare.