Så tänker vi om E-nummer

Du vill förmodligen veta vad som finns i maten du äter. Kanske vill du undvika tillsatser? Då kan det vara bra att tänka på att salt faktiskt är en tillsats, liksom vatten.

När vi gör våra smörgåspålägg använder vi både salt och vatten, annars skulle skinkan bli smaklös, torr och närmast oätlig. I vår tillverkning förekommer också ett par olika E-nummer. Det vanligaste är nitrit, E 250, som ingår i saltet. Nitrit krävs för att garantera produktsäkerheten.

För att undvika att köttet härsknar tillsätter vi ofta laktat, E 325, dessutom använder vi askorbat, E 301, som har ungefär samma funktion. Bägge är nödvändiga för att få en fräsch och fin produkt med bra hållbarhet.

Andra E-nummer som förekommer är stabiliseringsmedlen E 450 och E 451. Utan dem skulle vi få torra, tråkiga produkter som helt enkelt var sämre.

Är E-numren farliga? Svaret är nej. Om de vore det skulle vi aldrig använda dem, dessutom är alla tillsatser som har ett E-nummer kontrollerade och godkända av Livsmedelsverket. Många av E-numren är för övrigt helt naturliga, som askorbat. Detta antioxidationsmedel som vi ju använder ibland, är i själva verket C-vitamin.